Login

Historie

Verdi / Wagnerconcert
03 februari 2013
 • Foto's
  • upload/image/83551438_508394219212351_870037697_n.jpg
  • upload/image/image_1.jpg
  • upload/image/100_5261-1.jpg
  • upload/image/100_5253-pauze.jpg
  • upload/image/100_5265.jpg
  • upload/image/dsc00431.jpg
  • upload/image/verdi-wagner-2.jpg
  • upload/image/verdi-wagner-1.jpg
 • Omschrijving

  Het concert van de Bredase Opera ter herdenking van het 200e geboortejaar van Giuseppe Verdi en Richard Wagner voor een uitverkochte Detronzaal in het Chassétheater op zondag 3 februari 2013 is met een ovationeel applaus ontvangen. 

   

   

 • Recensie

  Ovatie voor overdadig operaconcert

   

  Herdenkingsconcert Verdi – Wagner door de Bredase Opera, vocale solisten en het Tilburgs Begeleidingsorkest o.l.v. Lex Wiersma. Gehoord op zondag 3 februari in het Chassé Theater in Breda.

   

  Een goed doordacht herdenkingsconcert met werken van Verdi en Wagner dat al wekenlang is uitverkocht, een groot gemengd koor dat tot in details is getraind in het operarepertoire, een begeleidingsorkest dat in alle geledingen in topconditie verkeert en een keur van indrukwekkende solisten. 

   

  Het zijn de ingrediënten voor een geslaagd optreden. In de praktijk op het podium, gistermiddag in het Chassé Theater, kwamen deze succesfactoren grotendeels tot hun recht. De selectie uit min of meer bekende opera’s droeg aanvankelijk het risico van los zand met zich mee. Maar de duidelijke toelichting vooraf door Joke Veltman – voor zo’n honderd liefhebbers – en de wat flauw komische aankondigingen in de zaal gaven toch enig houvast voor de inhoud. Slechts ingewijden zullen al die vaak historische, politieke of mythologische informatie goed hebben kunnen duiden. Uiteindelijk ging het voor het gros van de ruimzeshonderd luisteraars toch vooral om het hoorbare resultaat. En dat was vanaf een vocaal-instrumentaal overdonderend openingsfragment uit Verdi’s Nabucco tot en met de vrij lang uitgesponnen passage uit Wagners Parsifal veel meer dan verdienstelijk.


  En er was op dit jaarconcert van de Bredase Opera bovendien volop variatie. Felle crescendo’s uitI Lombardi of Die Meistersinger werden bijvoorbeeld aangenaam afgewisseld met laagdrempelige koormelodieën uit MacBeth of Atilla. Het eerste echte kippenvelmoment op dit vrij overdadige concert bezorgde Maaike Poorthuis met haar wonderschone klank en interpretatie in een aria uit Il Trovatore. Even later deed tenor Harold Quaaden in een Aïda-aria er een schepje bovenop met een zeggingskracht alsof hij de Scala van Milaan wilde overtuigen. Na de pauze zou sopraan Waldin Roes met haar vocale climax in een aria van Tannhäuser het nogeens dunnetjes, ofwel groots over doen. In de solistenkwartetten en –kwintetten blonk onder meer bas Peter van Hoesel uit met zijn sonore timbre. Instrumentaal zorgde niet alleen het populaire blaasthema op koper uit Aïda voor ademloze seconden. Ook talloze tussenmaten op harp, celli, hoorns, buisklokken of pauken hielden de aandacht vast. Trots glimlachend nam dirigent Lex Wiersma de ovatie dan ook in ontvangst.

   

  Peter Korz

  BN De Stem

  4 februari 2013

   

  Klik hier voor het krantenartikel.