Login

Orkest

Voor de begeleiding van de diverse uitvoeringen maakt de Bredase Opera doorgaans gebruik van de inzet van professionele orkesten.

 

Voor de eigen producties wordt samengewerkt met het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest. Dit orkest bestaat uit zowel Brabantse als Vlaamse musici en kent een flexibele bezetting met een vaste kern van goed geschoolde beroeps- en amateurmusici. Vaste dirigent van het orkest is Lex Wiersma. Onder zijn muzikale leiding wordt in de samenstelling die gevraagd wordt voor het uit te voeren werk, geïnspireerd en gedreven samen gemusiceerd, met een gezamenlijk streven naar een optimaal resultaat. Het orkest werkte al bij veel producties samen met de Bredase Opera, zoals het Mozartconcert, de 9e symfonie van Ludwig von Beethoven, de Carmina Burana van Carl Orff en de opera's I Puritani van Vincenzo Bellini en Rienzi van Richard Wagner. Beide gezelschappen delen zo inmiddels memorabele hoogtepunten en mooie momenten van vervoering. Ook bij de uitvoering van het Requiem van Verdi in 2012 is de Bredase Opera door het Zuid-Nederlands Begeledingsorkest ondersteund. Bij het Verdi / Wagner Concert in 2013 was het orkest opnieuw van de partij.  Ook bij de scenische uitvoering van de jubileumproductie Aida van Verdi en de semiscenische uitvoering van Carmina Burana in de Grote Zaal van het Chassé Theater in Breda is de muzikale begeleiding door het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest verzorgd. Het orkest was ook van de partij bij de uitvoering van Die Zauberflöte van Mozart in 2016 en Le Comte Ory van Rossini in 2017.

 

De Bredase Opera werkt ook samen met amateurorkesten. Afhankelijk van de aard van de uitvoering wordt samenwerking gezocht met bijvoorbeeld de Nassauharmonie. In 2010 heeft de Bredase Opera samen met de Nassauharmonie een Nieuwjaarsconcert verzorgd. Samen met Sinfonietta heeft het koor in 2010 en 2012 de Spanjaardsgatconcerten verzorgd. Op 16 september 2012 vond een gezamenlijk optreden plaats tijdens de KAM 2012 in het Chassé Theater in Breda. Voor de scenische uitvoering van Verdi's Aida in het jubileumjaar 2014 werkte de Bredase Opera samen met Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage.